Spanias forbilde

Spanias forbilde

tirsdag 6. desember 2011

Hvis du ønsker...

Er det noe du trenger hjelp til eller noe du vil ha på bloggen? Leksehjelp, spill, quizer, filmer osv.? Bare send meg en mail. Hvis du vil at jeg skal lage en huskeregel for deg eller et eller annet som hjelper deg å forstå kan du bare maile meg. jeg trenger litt hjelp til hva dere vil ha på bloggen slik at den kan bli bedre. mailen min er:

stine.stolpestad@hotmail.com

Så pliis si ifra hvis det er noe :)

Kroppen vår!

I hverdagen snakker vi om deler på kroppen vår. Kanskje noen haer pene øyne eller store hender. Uantsett bruker vi deler på kroppen vår.det er lut å kunne på spansk og. Her er kroppsdelene på spansk:
Så dette er altså kroppsdeler på spansk lurt å kunne. Følg emd videre
-Stine

Tall!

Så etter alfabetet og nyttige ord kan vi gåover til.... TALL!! Tall er noe vi bruker veldigofte i hverdagen. Vi bruker det kanskje mest i mattetimene på skolen men også når du skal kjøpe noe eller dufinner rabatt på noe osv. Så Derfor er tall VELDIG viktigå kunne. Her er de spanske tallene:
Her ser du tallene og hvordan du kan uttale de.Her kommer det også noen flere tall:


Og noen flere:

Så da er alle Tallene du trenger her. Følg med videre
-Stine

Buenos Dias???

Når du hilser i Spania eller i det hele tatt på spansk plerier man ikke ofte å hilse med hånden og si hei på deg på norsk. Derfor er det nok ganske viktig at vi lærer hvordan vi hilser og hva vi gjør når vi møter noen vi kjenner. Her er noen ganske lure ord eller setninger du kan bruke når du skal hilse på spansk.

-Hola- Det enkle ordet hei. Det er enkelt å bruke og de fleste forstår det. Utales- åla
-Hola, aló, jaló, bueno, al, diga - Disse ordene kan du bruke hvis du skal svare en telefon. det enkleste er nok å bare si Hola på starten.
-Adiós - Betyr hadet eller farvel. Enkelt og greit. Brukes når du drar fra noen. Utales- adjåss
-Cómo estás? ¿Cómo está?-  Det betyr hvordan har du det. Utales- kåmo estass
-Muy bien, gracias — dette svarer du etter noen spør hvordan du har det. det betyr bare bra, takk og utales- Moj bjen grasias
-Buenos días - Betyr god dag. Utales- boenoss dijas
-Buenas tardes-  Betyr god ettermiddag . Utales- boenass tardess  
-Buenas noches- betyr god kveld eller god natt. Utales- Boenass notches
-¿Cómo te va? ¿Cómo le va? ¿Qué tal? ¿Qué hay?- Hvordan går det. Den enkleste nå i starten er nok å si  ¿Qué tal? men husk at du må ha 2 spørsmålstegn. Ett forran og ett bak. Utales- ke tal
-¿Qué pasa? - betyr hva skjer. Utales- ke pasa
-¿Cómo te llamas? ¿Cómo se llama usted?  Betyr hva heter du.  I starten bvurde du nok bare bruke ----Cómo te llamas. Den andre er litt mer formelt. Utales- kommo te jamass
-Me llamo (nombre). Betyr Jeg heter og så navn.Utales-me jammo

Så da får vi håpe at du har lært litt mer av noe nytt i dag også.  Følg med videre,
-Stine

torsdag 1. desember 2011

Det spanske Alfabet!

Da er vi i gang! Så la oss starte med begynnelsen. Først og fremst skal vi gjennom alfabetet. Det spanske alfabet er ganske forskjellig fra vårt alfabet. De har ikke Æ, Ø og Å men de har også en annen bokstav som ve mener er ukjent. Denne bokstaven  kommer etter N og heter Ñ Denne bokstaven kan vi utale som enje. Her er det spanske alfabet:
    a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, ñ, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z
En ting er jo å se og det å lese alfabetet. en helt annen ting er det å si bokstavene. De er ikke utalt helt som på norsk. I alfabetet under finner du hvordan du kan utale bokstavene. Det gjør det mye lettere.
      A: a B: be C: ce D: de E: e F: efe G: ge H: hache I: i J: jota K: ka L: ele M: eme N ene Ñ: eñe O: o P: pe Q: cu R: ere (or erre) S: ese T: te U: u V: uve W: uve doble X: equis Y: ye Z: zeta
Ja, det var altså alfabetet. Sliter du fortsatt med å utale bokstavene så burde du lage noen regler på hvordan du kan huske det. Det pleier alltid å hjelpe :)

- Stine

onsdag 30. november 2011

1 Inlegg!

Hei, da starter vi med bloggen. dette er da mitt andre forsøk på å opprette en spanskblogg. Første gangen må jeg ha slettet den med feil. Så da får vi bare starte på nytt... Dette er skole blogg og en blogg som hjelper med spansk til elever. Jeg er ikke HELT sikker på hva jeg egentlig skal skrive men noe må jeg jo starte med. Spansk er et stort språk som kommer hovedsakelig fra Spania. I Spania finnes det ett bra fotballag som heter FCB. Bare det. INGEN  unntak. Uantsett, jeg fant en fin spansk side med litt kurs og sånn. Linken er: http://www.masterspanishlanguage.com/ du finner også linken på mine linker. Ja, så følg med videre og kos deg!
-Stine